Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

Matematik Dersine Nasıl Çalışılır?

 

MATEMATİK DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Matematik Dersinin Mantığı Nedir?

Matematik şekil, sayı ve çoklukların yapılarını, özelliklerini ve aralarındaki bağıntıları, düşünce yoluyla inceleyen bir bilimdir. Matematik öğreniminde temel amaç insanlarda doğuştan var olan düşünebilme kabiliyetini geliştirmektir. Matematik, karşılaşacağımız olayları ve problemleri inceleyen, araştırma ve karşılaştırma yaparak her konuda mantıklı düşünmeyi ve doğruyu bulmamızı sağlayan bir bilim dalıdır. Bu tanıma baktığımızda aslında düşünme becerimize muazzam bir katkısı vardır matematiğin. Matematiğe öncelikle bir canavar, korkulu rüya, kabus gibi bakmak yerine, keşfedici, merak uyandırıcı bir bulmaca gözüyle bakmayı başarabildiğinizde ilk adımı atmış olursunuz.

Matematik Dersine Temelim Yok ki!

Söz konusu matematik olduğunda öğrencilerin sık sık dile getirdiği cümleler “Temelim yok”, “Yapamıyorum” “Bu derse yetenekli değilim” şeklindedir. Eğer bir öğrenci dört işlemi yapabiliyorsa ve kendinde matematikle ilgili diğer konuları yapacak azmi görüyorsa matematik temeline sahiptir diyebiliriz. Matematikte hata yapmak temelinin olmadığı anlamına gelmez. Matematiği halledebilmesi için öğrencinin pes etmeden konuları çalışması ve testleri çözerek başarıya odaklanması şarttır.

Matematik Dersine Ne Kadar Zaman Ayırıyorsunuz?

Matematik dersine karşı temeliniz olsa da olma da başarıyı yakalamak istiyorsanız yeteri kadar zaman ayırmalısınız. Peki bir öğrenci matematiğe günde kaç saat ayırmalıdır? İşte  bu sorunun cevabı tamamen sana bağlıdır. Unutma güzel insan ne kadar emek ve zaman harcarsan başarın da o kadar artacaktır. Sıkılmadan ve pes etmeden matematikle uğraşmak seni hedefine götürecek en önemli adımdır.

Matematik Dersine Çalışmak İstiyorum Peki Nereden Başlamalıyım?

Değerli insan, şunu hiç bir zaman unutma matematikte öncelikle konuyu çok iyi bir şekilde anlaman gerekiyor, bunun için güzel bir konu anlatımlı kitaptan ve öğretmenlerinden çalışman gereken konuları çok iyi bir şekilde öğrenmelisin. Eğer konuyu bilmeden test çözmeye kalkışırsan yabancısı olduğun bir memlekette kaybolursun. Önce matematiğin dünyasındaki yolları keşfetmelisin. Yanlış yola saptığınızda yorulur, belki de yolun başına geri dönersiniz. Bu nedenle önce konu çalışmaya ağırlık vermelisin, çalışırken formülleri not alarak ezberlemek ve sonrasında test çözerek pekiştirmek matematik temelini atmana büyük katkı sağlayacaktır. Burada unutmaman gereken nokta, matematik dersi bir spor gibidir. Nasıl ki spora başlayan bir kişi düzenli ve planlı olarak devam ettiğinde verim alıyorsa, matematikte de düzen ve azim son derece önemlidir.

Matematiği Kafada Bitirin

TYT matematik dersi çalışırken aynı zamanda YKS konularına da temel hazırlamış olacaksınız. Bu nedenle TYT kolay ama YKS konularında zorlanırım mantığı ile hareket etmemelisin. Attığın her adımın, çözdüğün her sorunun bir sonraki aşamalarda işini kolaylaştıracağının farkına var. Netler hemen artmasa bile unutma en fazla demir ve çimento temele gider, şu an temel atıyorsun, temel oluştuğunda hızlı bir şekilde bu sağlam temelin üstüne binayı yükselteceksin. Buna inan!

Matematik dersine nasıl çalışılır?

Matematik soyut bir ders olduğundan öğrenciler tarafından zorlanılan bir derstir. Matematiğin temel kavramları, nedenleriyle ve sonuçlarıyla iyi öğrenilmelidir.

Özellikle konu çalışırken konunun mantığı, formülleri, kavramların tanımları iyi öğrenilmelidir. Çözümlü örnekler ve öğretmenin yapmış olduğu sorular üzerinden konunun mantığı kavranmalıdır.

Matematiği iyi öğrenmenin şartı konunun iyi kavranması ve ardından bol miktarda soru çözülmesidir.

Matematikle ilgili sorun yaşayan öğrenciler genelde 5 kategoride toplanırlar.

a)Konuları anlayamıyorum ve işlem hataları yapıyorum.

Öncelikle, dört işlem, sayılar, üslü ifadeler, köklü ifadeler, rasyonel sayılar gibi matematiğin temelini oluşturan kavramların iyi öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun için ayrıntılı ve yavaş bir şekilde çalışılarak temelin iyi atılması sağlanmalı ve bu konularla ilgili çeşitli kaynaklardan bol soru çözülerek pekiştirilmelidir. Özellikle matematik temeli olmayan öğrenciler başlangıç seviyesinde kolay matematik kaynaklarıyla başlayabilirler. Bu şekilde hem temel atmış olurlar, hem de başarıyı tadarak motivasyon gelişimine katkı sağlamış olurlar.

b)İyi işlem yeteneğim var, fakat konu eksiklerim de var.

İşlem yeteneğinizin iyi olduğunu düşünüyorsanız, bu durum sayısal yeteneğinizin olduğunun göstergesidir. Bu yeteneğinizin farkına vararak çok rahat bir şekilde konuları kavrayabilirsiniz. Bunun için zor ve karmaşık konular yerine kolay konulardan başlayarak ve bol soru çözerek çalışabilirsiniz.

c)Konuları iyi biliyorum fakat işlem hatalarım çok.

Konuları biliyor ve anlıyor olmanız sizin için büyük bir avantaj. Tek yapmanız gereken bol miktarda çözümlü sorular çözmeniz ve farklı kaynaklardan sorular çözerek işlem hatalarınızı en aza indirgemektir. İşlem hataları daha çok dikkat eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Matematik dersinde bir konuyla ilgili çok farklı soru sorulabilir. Aynı şekilde bir sorunun çok farklı çözüm yolları olabilir. TYT ve AYT’de sorulardaki yanlış yapma ihtimalini en aza indirgemek için konularla ilgili mümkün olduğunca fazla ve farklı tarzda sorular çözmek gerekir.Matematikte sorulardaki hiçbir veri gereksiz değildir. Her veri sorunun çözümünde bir ayrıntıdır. Sorularda her ayrıntıya dikkat etmek gerekir

d)İşlem ve konularla alakalı problemim yok ancak çok yanlışım çıkıyor.

Soru çözerken aceleci davranmayın. Soru çözümüne geçmeden önce soruyu iyi anladığınızdan emin olun. Dağınık bir zihinle ve dikkatsizce soru çözmeyin. Soruları çözerken işlemleri kağıda dökün.

e)Matematiğim iyi ve geliştirmek istiyorum.

Matematiğinizin iyi düzeyde olduğunu düşünüyorsanız, farklı kaynaklardan zorluk derecesine göre test kitapları alıp bol miktarda soru çözebilirsiniz. Matematik olimpiyatlarına ait soruları çözebilirsiniz.

Ömer AKTÜRK (Uzm.Psikolojik Danışman /Öğrenci Koçu-BURSA)

ÖMER AKTÜRK MAVİ AĞAÇ PSİKOLOJİ’DE..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat