6 Adımda Pomodoro Tekniği

 

6 ADIMDA POMODORO TEKNİĞİ

 

Pomodoro Tekniği, zamanı verimli kullanmak için geliştirilmiş bir zaman yönetimi tekniğidir. Bu teknik 1980’lerde Francesco Cirillo tarafından geliştirilmiştir. Teknik, kısa molalarla birbirinden ayrılan çalışma aralıklarını kullanır. Bu yöntemle 25 dakika çalışılır ardından 5 dakikalık kısa bir mola verilir.

NEREDE KULLANILIR?

Pomodoro Tekniği, özellikle odaklanamda problem yaşayan ve erteleme alışkanlığı olan kişiler için kullanılabilecek etkili bir zaman yönetimi tekniğidir. Bu teknikle amaçlanan, verilen kısa molalar ile dikkatin sürekli taze tutularak, maksimum odaklanmayı sağlayarak belirlenen görevleri tamamlamaktır. Bu teknik sayesinde verimli çalışmak ve üretkenliği artırmak amaçlanır.

Pomodoro, İtalyanca’da domates manasına gelmektedir ve bu tekniğe adını veren nesne domates şeklindeki bir saattir. Tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo, çalışmasını izlemek için kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan ilham alarak, kurguladığı sistemi “Pomodoro” olarak adlandırmıştır. Teknikteki her bir zaman döngüsü de “Pomodoro” şeklinde adlandırılır.

POMODORO TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?

Pomodoro Tekniği’nin uygulaması oldukça basittir. Bu tekniği uygulayabilmek için basit bir saat, kronometre gibi bir zamanlayıcı yeterlidir. Teknikten verim almak için düzenli olarak uygulamak gerekir. Gün boyunca çalışılacak hedefler için zaman kısa aralıklara bölünür ve periyodik molalar verilir. Her bir çalışma periyodu “Pomodoro” olarak adlandırılır.

Pomodoro Tekniğini Uygulama Aşamaları

1-HEDEFLERİNİZİ BELİRLEYİN

Bunun için gün içerisinde neler yapmanız gerektiğini bir liste halinde yazın. Ardından Acil ve Önemli yapılması gerekenler, Acil ama önemli olmayan görevleriniz, Önemli ve acil olmayan ve önemsiz yapılması gerekenler şeklinde bir eylem planı oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listede acil çalışılması gerekenlerden başlayın. 

2-ÇALIŞMAYA BAŞLAMA

Zamanlayıcınızı 25 dakikaya ayarlayıp dikkatinizi ve enerjinizi yapacağınız çalışmaya  vererek 25 dakika dolana kadar yoğunlaşarak çalışın. Burada önemli olan zamanın bölünmemesidir. Tüm ihtiyaçlarınızı çalışmaya başlamadan önce halledin. Telefonunuzu sessize alın, dış uyaranları engelleyin.

3-MOLA VERME

25 dakika dolduktan 5 dakika mola verin. Örneğin ders çalışıyorsanız konunun veya testin yarıda kalması önemli değil. Verdiğiniz molalarda zihninizi dinlendirici aktivitelere vererek değerlendirebilirsiniz. Örneğin balkona çıkıp hava almak, odada gezinmek, bir dergi okumak veya çay kahve içmek gibi molalar verilebilir.

4-POMODORO DÖNGÜSÜ

Moladan sonra aynı çalışma döngüsünü oluşturun. Ulaştığınız veya ulaşamadığınız hedeflerinizi bir kenara not edin.

5-UZUN MOLA ZAMANI

4 Pomodoro uyguladıktan sonra 20 dakikalık bir mola verin. Her 4 Pomodoro’dan sonra bu uzun molayı tekrarlayın.

6-SONUÇLANDIRMA

En son bir değerlendirme yapın pomodoro tekniği ile hangi hedeflerinize ulaştığınızı, dikkatinizi nelerin dağıttığını, nerelerde zorlandığınızı not edin ve bir sonraki gün için engelleyicileri ortadan kaldırın ve yeni hedefler oluşturun.

Ömer AKTÜRK (Uzm.Psikolojik Danışman / Öğrenci Koçu-BURSA)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat