Eisenhower Matrisi İle Zaman Yönetimi

Eisenhower Matrisi ile Zaman Yönetimi
 

 EİSENHOWER MATRİSİ İLE ZAMAN YÖNETİMİ

Eisenhowe Matrisi ; Zaman yönetimi ve üretkenlik konularında ele alınması gereken konuların başında kesinlikle planlama ve önceliklendirme bulunuyor. Gün içinde yapmamız gereken onlarca iş bulunuyor ve bu işlerin tamamını sonuçlandırmak neredeyse imkansız. Bu nedenle düzgün bir planlama yaparak yapılacak işleri belirlememiz gerekiyor. Ancak çoğu zaman yapılacak planı verimli yapabilmek sıkıntılı olabiliyor.

İşte bu noktadaişleri önemine ve aciliyetine göre önceliklendirmeniz gerekiyor. Eisenhower Matrisi de tam bu noktada işimize yarıyor.

Eisenhower Matrisi

Dwight D. Eisenhower 1953-1961 yılları arasında iki dönem ABD başkanlığı yapmış bir kişidir. Dolayısıyla da tahmin edebileceğiniz gibi zaman yönetimi kendisi için fazlasıyla önemliydi. Kendisi de zaman yönetimi konusunda uzun yıllardır kullanılan Eisenhower matrisi yöntemini geliştirdi. Ve bu durumu çok basit bir olguya dayandırdı.

Eisenhower matrisine göre gün içinde yapılacak işleri dört ayrı gruba ayırmamız gerekiyor.

  • Acil ve Önemli
  • Acil  ve Önemli Değil
  • Acil Değil ve Önemli 
  • Acil Değil ve Önemli Değil 
 

1 – Acil ve Önemli

Bu kategoriye giren işleri hemen yapmaya başlamalısınız. Yapacağınız iş planlarında en başa koymanız ve zamanınızın önemli bir kısmını bu işleri yapmak için kullanmanız gereklidir.

2 – Acil ve Önemli Değil

Bu işler yapmanız gereken ancak önemli olmayan durumlarda geçerlidir. Mümkünse bu işleri bir başkasına verin ve onların yapmasını sağlayın. Bu işler ile vakit kaybetmenize gerek yoktur.

3 – Acil Değil ve Önemli

Bu işleri hemen yapmanıza gerek yok. Ancak acil bir şekilde bu işleri planlamanız gerekiyor. Olabildiğince titizlikle plan yaparak vaktinizi değerlendirin.

4 – Acil Değil ve Önemli Değil

Bu işler yapılmasa da olur kategorisindedir. Dolayısıyla eğer mümkün ise bu işleri yapmayın ve boşa vakit kaybetmeyin.

Kısacası yapılacak işleri sıralayıp önceliklendirirken bu matrisi hatırlamak çok yararlı olabilir. Gerçekten zamanınızı iyi yönetemediğinizi düşünüyorsanız bugüne kadar muhtemelen farklı yöntemler denemişsinizdir. Hala yönetemiyorsanız, o yöntemler işe yaramamıştır. O zaman bir de böyle denemekte fayda var..

Ömer AKTÜRK (Uzm.Psikolojik Danışman / Öğrenci Koçu-BURSA)

Ömer AKTÜRK Mavi Ağaç Psikoloji’de..

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat