Turlama Tekniği Nedir?

TURLAMA TEKNİĞİ NEDİR?

 

TURLAMA TEKNİĞİ NEDİR?

Turlama tekniği, sınavlarda kullanılan etkili bir test çözme tekniğidir. YKS’den istenilen sonuçlar elde etmek için iyi bir taktik belirlememiz gerekiyor. Turlama tekniği, normal ve kolay soruların çözülerek testlerin tamamlanması ve zor ve çok zor soruların ikinci tura bırakılmasına dayanır. Teknik iyi uygulanırsa sınavın yüzde 75’e yakın kısmı zaman doğru biçimde kullanılarak üst performansla tamamlanabilir. Ancak bu performansın cevap kâğıdına da doğru kodlanması hayati önem taşımaktadır. Bu konuda öncelikle bilgi düzeyiniz ve sorunu zorluk derecesi ne olursa olsun tüm seçenekleri okumadan ve cevaptan emin olmadan işaretleme yapmayın. Cevap kağıdına işaretleme konusunda gruplama mantığını kullanabilirsiniz. Her cevabın tek tek optiğe işaretlenmesinde dikkatimiz dağılabilir ve zaman kaybı yaşayabiliriz. Bunun yerine belirli sayıda ya da sayfa bitimlerinde cevapları optiğe işaretlemek hem size kısa molalar sağlayacak hem de yaşanması olası zaman kayıplarının önüne geçecektir.

UYGULAMA AŞAMASI 

Deneme sınavına girdiniz en önce kolay soruları çözün. Çözemediğiniz soruları veya gözünüze zor gelen soruları hemen atlayın. İşte kolay soruları çöze çöze hızlı bir şekilde sınav bitecek zor sorular için zaman kalacak. Bu zor soruları geri kalan zamanda yapmaya turlama tekniği deniliyor.

Turlama tekniği olarak adlandırılan, çözülemeyen sorularla fazla vakit kaybetmeden yani zorlandığınız sorularla inatlaşarak vakit kaybetmeden yanına bir işaret koyarak hemen diğer soruya geçme yöntemi sınavlarda zaman kaybını önleyen önemli bir taktiktir. Aynı zamanda bu yöntem ile testteki her soruyu görme şansına sahip olursunuz. Bu yöntem, ilk turda çözemediğiniz soruları ikinci turda daha rahat çözmenizi sağlayacaktır.

TURLAMA YÖNTEMİ NEDEN ÖNEMLİ?

Turlama tekniği yaparken çözemediğiniz soruların yanına bazı hatırlatıcı semboller koymanız geri dönüp baktığınızda zaman kazanmanızı sağlayacaktır

Örneğin;

* : Kolay bir soru şimdi çözemedim ama çözerim

** : Normal zorlukta bir soru biraz uğraşırsam çözerim

***: Zor bir soru çözemem ama yine de bakarım

Testlerde çözebildiğiniz sorular bittiğinde ve turlama için vakit kaldığında birinci öncelikte ‘*’ ikinci öncelikte ‘**’ üçüncü öncelikte ise ‘***’ sorulara bakabilirsiniz.

Bazı öğrenciler, denemelerde zamanlarının yetmediğini, son 10-15 soruya bakamadıklarını söylemektedir. Bunun nedeni takıldıkları sorularla inatlaşmaları ve takıldıkları bir soruda belki de 5-6 dakikalarını kaybetmelerinden kaynaklanıyor. Ben de diyorum ki 2 soruyla 5 er dakikadan 10 dakika uğraşmak yerine diğer sorulara geçin belki de zaman yetiremeyip bakamadığın 10 sorunun bir çoğunu rahatlıkla çözeceksin ve bu da deneme sonucuna net artışı olarak yansıyacak. 2 soruyu feda edip geriye yetiştiremediğin 10 soruya bakmak her hâlükârda daha avantajlı olacaktır.

Turlama tekniğini deneme sınavlarında uygulayarak pratik yapabilir bu şekilde zamanınızı daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

 
 
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat