Öfke ve Stres Kontrolü

Öfke ve Stres,

Öfke ve stres doyurulmamış isteklere, istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen doğal ve evrensel bir duygusal tepkidir. Öfke ve Stres, kişiler arası ilişkilerde sorunlara, boşanmaya, çalışma yaşamında üretkenliğin, işlevselliğin bozulmasına, fiziksel ve ruhsal sağlıkta önemli sorunlara neden olabilmektedir.

HANGİ DURUMLARDA ÖFKELENİRİZ?

• Sıkıldığımızda ve anlaşılmadığımızı hissettiğimizde,

• Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde,

• Kendimizi ifade edemediğimizde,

• İstek ve ihtiyaçlarımız karşılanmadığı ya da karşılanmayacağını düşündüğümüzde,

• Yalnızlık, kaygı, utanç ve bunlar gibi birtakım duygular hissettiğimizde öfkeleniriz. Öfkelendiğimizde stres ve gerginlik başlar, nefes alıp verme sıklaşır, adrenalin salgısı artar, kalp atışları hızlanır ve de kan basıncı artar.

ÖFKE, KONTROL ALTINA ALINMADIĞINA NE OLUR?

Öfke ve stres Baş ağrısı, mide rahatsızlıkları, solunum problemleri, cilt problemleri, var olan fiziksel problemlerde artma ve duygusal problemler görülebilir. Ayrıca, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, uykusuzluk, dikkat problemleri gibi zihinsel tepkiler eşlik edebileceği gibi alkol kullanımı, sigara içme, aşırı yemek yeme, huzursuzluk ve ilaç kullanımı gibi davranışsal tepkiler görülebilir.

PEKİ ÖFKE VE STRES KONTROL ALTINA ALINABİLİR Mİ?

Öfke ve stres; hayatımızın bir parçasıdır ve uygun ifade edildiğinde son derece doğal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta kişinin uyarılmasını sağlayarak koruyucu ve harekete geçmesini sağlayıcı bir işlevi vardır. Ayrıca kişinin sınırlarını koruyabilmesi için de gereklidir. Ancak öfke kendimize, çevremize ve ilişikilerinize zarar verecek noktadaysa kontrol altına alınmalıdır. Genellikle insanlar öfke ve stresle  ilgili ne kadar çok sıkıntı yaşıyor olsalar da bunu kabul edip yardım için bir uzmana başvurmak yerine bu duyguyu bastırmak, yok saymak ve inka etmek eğilimdedir. Ancak bu bastırma, inkar etme ve yok sayma, öfkeyle sağlıklı ve etkili bir şekilde başa çıkmasını sağlamaz.

Öfke ve Stres duygusu belli yöntemlerle kontrol altına alınarak. Yıkıcı etkileri ortadan kaldırılabilir. Öfke ve Stres Kontrolünde Bilişsel Davranışçı Terapi Yöntemi oldukça etkili bir tekniktir. Öfkenin altında yatan doyurulmamış istek ve arzular keşfedildiğinde, ve öfke anında neler yapılması gerektiği öğrenildiğinde yıkıcı olmadan ifade edebilme becerisi kolaylıkla sağlanabilmektedir. Siz de Öfke ve Stres kontrolü konusunda problemler yaşıyorsanız ve bu duygular ilişkilerinizi olumsuz yönde etkiliyorsa destek alma zamanı gelmiş demektir. 

BURSA MAVİ AĞAÇ PSİKOLOJİDE ÖFKE VE STRES KONTROLÜNE YÖNELİK TERAPİ SEANSLARI UYGULANMAKTADIR.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat